۰۱ خرداد ۱۳۹۸

به نام خداوند خالق خوبی ها

رژیم نرم

این رژیم شامل آن دسته از مواد غذایی نرم ولی جامد است که حاوی ادویه کم و فیبر محدود هستند و به راحتی جویده می شوند.

 

اهداف:

  • تامین موادمغذی مورد نیاز برحسب تحمل و پذیرش بیمار
  • تامین غذاهایی که به آسانی جویده می شوند.
  • کاهش فیبرمصرفی در حدی که حداقل باقیمانده را در روده ایجاد کند.
  • کاهش مصرف آن دسته از موادغذایی که گاز و نفخ ایجاد می کنند.soft4

 

 

موارد کاربرد:

  • رژیم انتقالی از رژیم مایع به رژیم جامد در شرایطی که بیمار قادر به جویدن غذای معمولی نیست.
  • دوران نقاهت از جراحی سر، گردن و دهان
  • بیماری های دهان و دندان، بویژه نداشتن دندان، شکستگی فک و سایر مواردی که جویدن را دچار اشکال می کند.
  • بیماران بسیار ضعیف و ناتوان
  • برخی اختلالات خفیف دستگاه گوارش
  • برخی شرایط که بیمار حالت تهوع یا سوء هاضمه دارد.

 

کفایت تغذیه ای:

اگر برپایه رژیم نرمال برنامه ریزی شود، همه نیازهای تغذیه ای بیمار را تامین می کند، مگر آنکه بیمار قادر به خوردن غذا به مقدار کافی نباشد.

گروه های غذایی

مواد غذایی مجاز

موادغذایی غیرمجاز

نان و غلات نان سفید، برنج به صورت کته، ماکارونی، انواع رشته ، سیب زمینی پخته نان های خشک و برشته، نان های   سبوس دار، سیب زمینی سرخ کرده
گوشت و جانشین های آن انواع گوشت نرم(گوشت قرمز، مرغ، ماهی)، پنیر نرم، تخم مرغ، حبوبات پخته نرم یا له شده انواع گوشت سفت و سرخ کرده، سوسیس، پنیر سفت
شیر و فرآورده های آن انواع شیر، شیرکاکائو، ماست، دوغ ــــــــــ
سوپ ها آب سوپ، انواع گوشت سوپ های پرادویه
سبزی ها

انواع سبزی پخته و نرم یا له شده، آب سبزی ها

سبزی های خام همراه با پوست یا تخم سبزی های نفاخ، ذرت
میوه ها کره، مارگارین، روغن های نباتی مایع، خامه، انواع سس میوه های خام همراه با پوست، تخم یا هسته، میوه های خشک
چربی ها کیک و شیرینی ساده، فرنی،شله زرد، کرم کارامل ساده، ژله، بستنی یخی، شربت، آب نبات، عسل غذاهای سرخ شده، مغزها
دسرها و شیرینی ها انواع آجیل و مغزها، مربا، شکلات، شیرینی های حاوی مغزها
سایر مواد چای، قهوه، نمک، شکر، قند

فلفل و سایر ادویه های تند، خیارشور، آجیل، دانه زیتون

                            soft2

نمونه رژیم غذایی نرم

 

صبحانه

میان وعده نهار میان وعده

شام

نان نرم ۱ برش

تخم مرغ آبپز ۱عدد

کره ۲ ق.غ

شیر الیوان

عسل ا ق.غ

چای ۱ لیوان

شکر ۱ق.م

میوه نرم ۱ عدد

فرنی ۱ لیوان

 

سوپ مرغ صاف شده

کته ۱۰ ق.غ

گوشت ماهیجه گوساله نرم ۶۰گرم

ماست و اسفناج نصف لیوان

آبمیوه ۱ لیوان

سوپ سبزیجات له شده ۱ لیوان

ران مرغ آب پز نرم ۹۰گرم

نان نرم ۱ برش

پوره سیب زمینی نصف ۱ عدد

ماست ساده نصف لیوان

کمپوت میوه ۱ لیوان

 

چند تذکر مهم :soft

  • رژیم باید برپایه نیازهای هرفرد و تشخیص بالینی، اشتها و توان جویدن بیمار تنظیم شود.
  • موادغذایی در حجم کم، ولی در دفعات متعدد مصرف شود.
  • آموزش بیمار و همراهان وی از نظر نحوه تهیه موادغذایی مصرفی ضروری است.
  • در صورت ناتوانی در بلع، رژیم دیسفاژی توصیه می شود.

 

Related posts

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *