۰۵ آذر ۱۴۰۳

به نام خداوند خالق خوبی ها

کاربرد رژیم های پرپروتئین-پرکالری

 

تعریف کلی

این رژیم شامل آن دسته از مواد غذایی است که از نظر انرژی و پروتئین چگالی بالایی دارند.

 

اهداف

  • افزایش میزان کل انرژی و پروتئین به منظور تامین نیازهای افزایش یافته فرد در شرایط ویژه مانند سوء تغذیه.
  • کمک به افزایش وزن

 

موارد کاربرد

در بیماریها و شرایط خاص می تواند موثر باشد، مانند:

  • سرطان
  • AIDS
  • سوختگی، انواع جراحت و آسیب دیدگی
  • بیماری کلیوی (بیمار تحت دیالیز)
  • فیبروز کیستیک
  • اختلال رشد(FTT)
  • سوء تغذیه پروتئین- انرژی
  • جهت آماده سازس برای جراحی بخصوص در شرایطی که بیمار دچار کاهش وزن شدید است.

 

کفایت تغذیه ای

این رژیم غذایی قادر به تامین ۱۲۰ تا ۱۵۰% RDA برای انرژی و پروتئین است. مقدار چربی عموما بیش از ۳۰% است. زیرا برای افزایش کل انرژی نیاز به افزایش مقدار چربی می باشد.

 

مشخصات رژیم غذایی

pro

*فهرست مواد غذایی پرکالری- پرپروتئین

گروه غذایی

مواد غذایی

نان و غلات غلات پخته(مانند فرنی یا حلیم) با شیر، کره و شکر

برنج، ماکارونی و سیی زمینی با کره

سبزی ها تمام سبزی ها با کره یا خامه، یا به صورت سرخ کرده
میوه ها کمپوت انواع میوه ها، خشکبار
گوشت و مواد غذایی پروتئینی گوشت های سرخ کرده با سس تهیه شده با کره یا خامه، افزودن پودر شیرخشک به انواع سوپ وسس
شیر و فرآورده های آن شیر و ماست پرچرب، خامه ، بستنی، انواع پنیر(پنیر خامه ای)، افزودن پودر شیرخشک به شیر
نوشابه ها عصاره میوه ها، انواع آبمیوه تجارتی، نوشابه های گازدار، انواع معجون، مکمل های تجارتی
سوپ ها سوپ خامه دار با گوشت
چربی ها انواع روغن، کره، مارگارین، و مایونز، انواع سس سالاد

 

*روش های توصیه شده برای افزایش میزان انرژی دریافتی

ماده غذایی

کیلو کالری در هر ق.غ

نحوه استفاده

کره یا مارگارین ۱۰۰ به نان، سیب زمینی، برنج، ماکارونی، سوپ، گوشت قرمز، مرغ و ماهی افزوده شود.
خامه ۳۰ به سیب زمینی، ماکارونی، انواع سبزی و میوه، سوپ، سس و بستنی افزوده شود.
مایونز ۱۰۰ به نان، ساندویچ، گوشت قرمز، مرغ، ماهی، سس سالاد و تخم مرغ افزوده شود.
پنیر خامه ای ۵۰ به برش های میوه، نان، کراکر، سوسیس و کالباس افزوده شود، با تخم مرغ مخلوط شود.
شکر، عسل ۴۵ به بستنی و میوه افزوده شود.

 

*روش های توصیه شده برای افزایش میزان پروتئین دریافتی

ماده غذایی

نحوه استفاده

پودر شیر ۴-۲ ق.غ به ۱ لیوان شیر پرچرب افزوده شود. به پوره سیب زمینی ، انواع سوپ، انواع سس و تخم مرغ افزوده شود.
پنیر (مانند پنیر پیتزا) به همبرگر، سوسیس، انواع سبزی، تخم مرغ، انواع ساندویچ، سوپ ، پوره سیب زمینی افزوده شود. با سالاد و همراه با میوه مصرف شود.
ماست ماست پرچرب به عنوان میان وعده، با میوه یا با هر وعده غذایی صرف شود.
کره بادام زمینی به روی نان تست و کراکر افزوده شود.
تخم مرغ به انواع سالاد، سبزی های پخته و آش افزوده شود.
بستنی به انواع معجون افزوده شود، با بیسکویت مصرف شود.
مغزها به انواع دسر مانند بستنی و شله زرد و به انواع سالاد افزوده شود.
گوشت به انواع سوپ، املت و ساندویچ افزوده شود.
حبوبات به انواع سوپ و آش افزوده شود.

 

نمونه رژیم غذایی پرکالری و پرپروتئین

 

این رژیم حاوی ۲۶۰۰ کیلو کالری انرزی، ۲۵۲ گرم کربوهیدرات، ۱۱۹ گرم پروتئین و ۱۱۰ گرم چربی است.

 

صبحانه میان وعده نهار میان وعده شام پیش از خواب
نان ۲ برش

پنیر ۳۰ گرم

کره ۱ ق.غ

مربا ۱ ق غ

شیر پرچرب ۱ ل

عسل۱ ق.غ

میوه ۲ عدد

کیک یزدی ۱ عدد

عدس پلو:

برنج پخته ۱۵ ق.غ

گوشت پخته ۱۲۰گرم

عدس پخته۰٫۵ ل

روغن مایع ۲ ق.غ

سالاد کاهو، خیارو گوجه فرنگی ۱کاسه سالادی

روغن زیتون ۲ ق.م

سرکه یا آبلیمو (دلخواه)

ساندویچ تخم مرغ:

نان ۲ برش

تخم مرغ ۱ عدد

مایونز ۱ ق.غ

خوراک مرغ

مرغ پخته ۹۰گرم

هویج پخته ۰٫۵ ل

کدو پخته ۰٫۵ ل

ماست ۱ ل

نان ۳ برش

سبزی خوردن ۱ ل

شیر۱ ل

عسل ۱ ق.غ

 

چند تذکر مهم

  • توصیه می شود مواد غذایی در چندین وعده در طول روز صرف شوند.
  • استفاده از مکمل های تجارتی پرکالری و پرپروتئین می توانند موثر باشند.

 

Related posts

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *