آلرژی چیست؟
- هر واکنش نامناسب به دنبال مصرف مواد غذایی به خصوص افزودنی های آن ، که باعث واکنش ناخواسته نسبت به آن ماده ی غذایی می شود .
- این واکنشهای نامطلوب ممکن است ارثی یا ناشی از یک نقص اکتسابی بیوشیمیایی باشند.
مواد غذایی آلرژی زا
- ۸ گروه بزرگ از مواد غذایی آلرژی ایجاد می کنند: شیر گاو، تخممرغ، گندم، سویا، بادام زمینی ، ماهی، خانواده ی خرچنگ ها وTree Nuts
- سایر مواد آلرژی زا: خربزه، کنجد، تخمه آفتابگردان، شکلات، نخودفرنگی، شنبلیله، کرفس، میگو، توت فرنگی و…
این ۸ مورد۹۰% آلرژی هارادرایالات متحده تشکیل می دهد.
- Tree Nuts و بادام زمینی خطر مرگ را به همراه دارند.
افزودنی های غذایی
افزودنی های غذایی نظیر نگهدارنده ها، طعم دهندها و رنگ های غذایی می توانند موجب آلرژی شوند:
- تارتارازین، کارمین، رنگ های غذا، اسیدبنزوئیک، نیترات سدیم، هیدروکسی آنیزول بوتیله، هیدروکسی تولوئن بوتیله، منوسدیم گلوتامات و سولفیت ها
آلرژن های غذایی
- آلرژنهای غذایی ،گلیکوپروتئینهایی باوزن مولکولی ۶۰۰۰-۱۰۰۰۰دالتون می باشندکه اغلب به آنزیم های پروتئولیتیک و حرارت مقاوم اند.
- در شیر : pr آلفا،بتا وآلفاsکازئین آلفا وبتا لاکتوگلوبولین
- در تخم مرغ : اووالبومین،اووالبومید،لیزوزیم و ایمونوگلوبولین
- در ماهی: آلرژن M
انواع آلرژی
علایم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند. در بعضی موارد، امکان دارد علایم تا ۲-۱ روز بعد نیز ظاهر نشوند. دو نوع آلرژی غذایی وجود دارد که عبارتند از:
آلرژی فوری : آلرژیهای فوری بلافاصله پس از چند دقیقه ظاهر میشود و معمولا از انواع خطرناک و شدید هستند.
آلرژیهای تاخیری : معمولا تا ۴۸ ساعت پس از صرف آلرژنهای غذایی ظاهر میشوند.
علائم
- تظاهرات گوارشی: درد شکم، تهوع و استفراغ، اسهال، خونریزی گوارشی، انتروپاتی دفع پروتئین، خارش دهان و حلق
- تظاهرات پوستی: کهیر، آنژیوادم، اگزما، خارش، التهاب پوستی، قرمزی پوست
- تظاهرات تنفسی: آبریزش از دماغ ، آسم ، سرفه ، ادم حنجره، تنگی مجرای هوا
- تظاهرات سیسیتمیک: آنافیلاکسی، کاهش فشارخون، اختلال ریتم قلبی
- تظاهرات ثابت نشده : اختلالات رفتاری، سندرم خستگی- تنشی، اختلال بیش فعالی کم توجهی
- آنافیلاکسی ناشی از غذا واکنش حاد، اغلب شدید و خطرناک ترین واکنش آلرژیک است و می تواند شامل درد شکم، تهوع و استفراغ، سیانوز، کاهش فشار خون ،درد سینه، ادم در ناحیه سینه، خارش پوست، اسهال ، شوک و مرگ باشد.
- واکنشهای آنافیلاکتیک کشنده بیشتر در اثر بادام زمینی و آجیل های درختی بوده است.
پیشگیری
- یکی از راه های جلوگیری از یک پاسخ آلرژیک دوری کردن کامل از غذاهایی است که این علایم و نشانه ها را به وجود می آورند.
- معلوم شده شیرخوارانی که غذای جامد برای آنها دیرتر شروع میشود، کمتر به آلرژی غذایی دچار میشوند.
- مبتلایان به حساسیت باید از مصرف بیش از حد پروتیئن در رژیم غذایی خود پرهیز کنند، چرا که با تحریک بیشتر سیستم ایمنی علائم حساسیت را افزایش میدهد.
- مصرف زنجبیل، پیاز، سیر، فلفل سیاه و قرمز در پیشگیری از بروز حساسیت موثر است. این موادغذایی سبب ترشح آنتیبادی “ایمونوگلوبولین “aدر دستگاه گوارش شده و این آنتیبادی با احاطه مواد غذایی حساسیت زا سبب جلوگیری از بروز واکنشهای حساسیت در فرد میشود.
- میوههای تازه، مرکبات، سبزیجات تازه، آجیل خام، گوشت کم چرب، ماست کم چرب، حبوبات، برنج سبوس دار، ذرت، گندم، آب هویج، چغندر و خیار نیز، در پیشگیری از بروز حساسیت موثر است.