۰۲ آذر ۱۴۰۳

به نام خداوند خالق خوبی ها

۲۹ سپتامبر – روز جهانی قلب

بیماری های قلبی، سرطان و سکته مغزی عامل بیشترین موارد مرگ در هر دو جنس و در همه نژادها و ملل است. تا سن ۶۵ سالگی مردان سیاهپوست بالاترین میزان مرگ و میر ناشی از (CHD (Coronary heart disease را دارند و پس از آنها، مردان سفیدپوست بالاترین میزان را به خود اختصاص میدهند. زنان سیاهپوست درگیری بیشتری نسبت به زنان سفیدپوست در تمام سنین دارند. در زنان میزان های قابل مقایسه ای، در حدود ۱۰ تا ۱۵ سال دیرتر از مردان وجود دارد، اما با بالا رفتن سن این فاصله کاهش می یابد. ۸۲ درصد از وقایع کرونری در زنان به فقدان شیوه زندگی سالم (رژیم غذایی ناسالم، بی تحرکی، استعمال سیگار و اضافه وزن) نسبت داده میشود.

heart_friendly_foods
آسیب شناسی و علت بیماری
بیماری کرونری قلب به علت کند شدن جریان خون در شبکه عروق خونی احاطه کننده قلب که عضله قلب را تغذیه میکند، ایجاد می شود. اساسی ترین علت CHD، آترواسکلروز است که شامل تغییرات ساختاری و ترکیبی در داخلی ترین یا لایه داخلی شریان هاست. این تغییرات باعث آسیب یا جریان ناکافی خون می شود. آترواسکلروز در شریان های کرونری باعث (MI (myocardial infraction و آنژین و در شریان های مغزی باعث سکته و در گردش خون محیطی باعث لنگش متناوب و گانگرن می شود. کلیه ها نیز تحت تاثیر آترواسکلروز قرار میگیرند.

اختلال عملکرد اندوتلیوم
اختلال عملکرد اندوتلیوم شامل کنترل وازوموتور غیر عادی، انقباض در مقابل گشاد شدن، تجزیه فیبرین و ترومبوز و پاسخ التهابی غیرعادی(چسبندگی پلاکت ها و گلبول های سفید) و رشد غیرطبیعی عضله صاف عروق است. اکسید نیتریک یک گشاد کننده عروقی مهم است که توسط سلول های اندوتلیوم تولید می شود. انقباض عروقی، استرس کششی را افزایش میدهد، که میتواند احتمال پارگی پلاک را افزایش دهد. سطوح کاهش یافته اکسید نیتریک در دیابت، پرفشاری خون و در افراد سیگاری دیده میشود. بنابراین، اصلاح اکسیدنیتریک می تواند مزایای بالایی بر عملکرد اندوتلیوم و سلامت قلبی عروقی داشته باشد. اکسید نیتریک از اسیدآمینه ال- آرژنین سنتز میشود. مکمل های غذایی ال آرژنین در حیوانات هیپرکلسترولمیک اثرات مفیدی را نشان داده است ولی داده ها در انسان ثابت نشده اند. محتوای بالای آرژنین در آجیل ممکن است بعضی موارد مثبت که بین دریافت آجیل و کاهش CVD دیده شده است را توجیه نماید. علاوه بر اثر گشاد کنندگی عروق، NO از طریق مهار چسبندگی مونوسیت ها و پلاکت ها به ترتیب اثرات ضدالتهابی و ضدلخته دارد.

پیشگیری از بیماری کرونری قلب
عوامل خطر عمده شامل پرفشاری خون، سن (بالاتر از ۵۵ سال برای مردان، و بالاتر از ۶۵ سال برای زنان)، دیابت شیرین، برآورد میزان فیلتراسیون گلومرولی کمتر از ۶۰ میلی لیتر در دقیقه، میکروآلبومینوری، سابقه خانوادگی بیماری زودرس قلبی(کمتر از ۵۵ سال برای مردان، و کمتر از ۶۵ سال برای زنان)، عوامل خطر قابل تعدیل شامل پروفایل لیپوپروتئین، نشانگرهای التهابی، فیبرینوژن، CRP، عوامل خطر شیوه زندگی، شامل مصرف دخانیات بویژه سیگار، عدم فعالیت بدنی، رژیم غذایی فقیر، استرس، خواب ناکافی، مصرف بیش از حد الکل، شرایط مرتبط مانند پرفشاری خون، چاقی(۳۰ MBI>)، سندرم متابولیک (از جمله HDL پایین، تری گلیسیرید بالا، چاقی شکمی)

پیشگیری اولیه شامل بررسی و کنترل عوامل خطر در افراد بدون علامت است. افرادی که عوامل خطر متعددی دارند، جمعیت هدف پیشگیری اولیه هستند. برنامه ملی کاهش کلسترول نشان داده است که کاهش عامل خطر، CHD را حتی در بالغین مسن تر نیز کاهش می دهد و بنابراین برای تمام سنین تجویز می شود.

حدود یک چهارم کاهش CHD مربوط به بهبود درمان و بیش از نصف مربوط به کاهش ریسک فاکتورهای مربوط می باشد. بسیاری از وقایع قلبی را میتوان از طریق شیوه زندگی سالم (رژیم غذایی مناسب، فعالیت بدنی منظم و اجتناب از تنباکو) و مصرف داروهای کاهش دهنده چربی های خون پیشگیری نمود.
عوامل قابل تعدیل شیوه زندگی
مصرف یک رژیم غذایی سالم، وزن متناسب، سطوح مناسب لیپوپروتئین های سرم، فشارخون مناسب، قندخون نرمال، فعالیت فیزیکی، اجتناب از مصرف دخانیات

رژیم غذایی با کیفیت پایین : رژیم غذایی فقیر خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهد. تنها ۲۲% بزرگسالان روزانه ۵ واحد میوه و سبزی مصرف میکنند.

heart-disease-what-to-eat-1
فعالیت فیزیکی: ورزش ایروبیک اثرات مفید قلبی دارد. افراد کم تحرک ۲ برابر افراد فعال در معرض بیماری قلبی هستند. ۳۰ دقیقه فعالیت متوسط در روز به تناسب قلبی عروقی کمک می کند.

heart-disease-3512
سیگار: علت شماره یک مرگ های قابل پیشگیری است. اثر سینرژیستیکی با سایر عوامل دارد. زنان سیگاری ۱۰ برابر بیشتر در معرض CHD قرار دارند. افزایش تعداد سیگار با افزایش خطر ارتباط دارد. استفاده از انواعی که توتون کمتری دارد باعث کاهش خطر نمیشود. هرگونه مواجهه (حتی دود سیگار) منجر به افزایش خطر میشود. سیگار HDL(چربی خوب خون) را کاهش و VLDL و قند خون را افزایش می دهد.

%d8%b3%db%8c%da%af%d8%a7%d8%b1-%d9%82%d9%84%d8%a8-345x330
الکل: مصرف الکل سبب افزایش TG و افزایش HDL میشود. شراب حاوی رزوراتول (یک ترکیب ضدقارچ در پوست) است که با افزایش ۱۶-۱۱% HDL و کاهش ۱۵-۸۵ فیبرینوزن ارتباط دارد. مصرف الکل باید به ۲ نوشیدنی در مردان و یک نوشدنی در زنان محدود شود.

استرس خطر CVD را افزایش میدهد.

screenshot_2016-04-19-00-08-06-1

عوامل خطر غیر قابل تعدیل
۱٫ وضعیت یائسگی : در جریان یائسگی چربی خون افزایش می یابد.
۲٫ سن و جنس: در مردان، سن بالاتر از ۴۵ و در زنان بالاتر ۵۵ سال عامل خطر بیماری های قلبی عروقی است. بروز بیماری قلبی زودرس در مردان ۴۴-۳۵ ساله ۳ برابر زنان هم سن است.

az
۳٫ سابقه خانوادگی: سابقه سکته قلبی یا مرگ ناگهانی در بستگان درجه اول مردان کمتر از ۵۵ و زنان کمتر از ۶۵ سال خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش میدهد.

چند توصیه تغذیه ای برای بیماران قلبی

žدر صورتی که  مصرف کالری ، سدیم و مایعات برای بیمار مناسب باشد ، از مصرف اضافی خودداری کنید.

žدر صورت کاهش وزن ، برای بازگشت به وزن بدنی مناسب ، کالری و میان وعده های بیشتری را اضافه کنید.

žویتامین های E,B6,B12 و اسید فولیک را به اندازه کافی مصرف کنید.

žمصرف فلاوونوئیدهایی مانند گریپ فورت ، آب انگور ، سیب و پیاز را تا حد ممکن تشویق کنید.

žاز دریافت کافی امگا۳ مطمئن شوید.

Related posts

2 دیدگاه

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *