۰۲ آذر ۱۴۰۳

به نام خداوند خالق خوبی ها

تغذیه کودک در سالهای ۵-۱(بخش اول)

شیرخواران از یک سالگی به بعد، علاوه بر غذاهایی که خوردنشان را در سال اول زندگی یاد گرفته اند، باید از غذای سفره خانواده نیز استفاده کنند. این کودکان رشد سریع دارند و مقاومت کافی در مقابل بسیاری از بیماری ها را هم ندارند و دندان هایشان نیز کامل نشده است. بنابراین باید در غذا دادن به آن ها، دو شرط اساسی زیر را رعایت کرد:

  • غذاهایشان کم حجم، پرانرژی و زود هضم باشد.
  • به دفعات زیاد در اختیار آنان قرار داده شود.

تغذیه شیرخوار

علاوه بر این، میزان رشد و فعالیت کودکان در سنین یک تا دو سالگی با کودکان سه ساله و بیشتر با هم فرق دارد و باید هنگام تغذیه آنان، این موضوع را نیز در نظر گرفت.

در سال های ۵-۱ هنوز همچنان رشد و تکامل کودک ادامه دارد، بطوریکه دور سر کودک ۶ ساله ۹۰%دور سر فرد بزرگسال استو قد او ۷۰% قد فرد بالغ است.

نکات مهم درتغذیه سال دوم

شیرمادر در سال دوم یک ضرورت است، زیرا :

  • هنوز بهترین منبع پروتئین است.
  • تا حدود۵۰% کالری وپ روتئین را تامین میکند.
  • مواد ایمنی زای آن طیف حفاظتی است.
  • تکامل عصبی – روانی راکامل می کند.
  • یک منبع غذایی خوب در دوران بیماری است.
  • ادامه تغذیه با شیر مادر بعداز غذا
  • دفعات تغذیه به غیر از شیرمادر ۴تا۵ بار در روز
  • تنوع حبوبات مصرفی به عنوان منبع پروتیین و املاح

حبوبات و کودک

  • مصرف میوه وسبزی (درحد اعتدال) به عنوان منبع فیبر و ویتامین ها و املاح
  • ادامه مصرف مکمل ویتامینی آ+د و آهن
  • توجه بیشتر به کیفیت غذای سفره
  • بین یک تا ۱/۵ سالگی زمان انتقال تغذیه کودک از غذای کمکی به غذای سفره خانواده می باشد.
  • معده کودک هنوز هم کوچک است و نباید آن را با آب یا آبمیوه و یا خود میوه پر کرد.
  • مصرف میوه ۳-۲ واحد در روز توصیه میشود.

 

میان وعده های انرژی زا مانند : خرما، کشمش، مربا، کمپوت، ژله ، بیسکویت ، بستنی پاستوریزه، بادام، پسته بو نداده و…مفید است.

  • توجه به احساس استقلال کودک در غذاخوردن همراه با تغذیه مسؤلانه او
  • دادن غذای سفره همراه با تغییراتی که هضم آن را آسان تر کند.
  • در سال دوم، تخم مرغ کامل و ماست بخشی ازکلسیم و پروتئین را تامین می کندمیان وعده
  • خودداری از دادن تنقلات کم ارزش (پفک،چیپس،شکلات و..)
  • قطره مولتی ویتامین یا A+D تا ۲۴ ماهگی روزانه ۲۵ قطره ادامه یابد.
  • قطره آهن روزانه ۱۵ قطره و یا شربت آهن روزانه یک قاشق CC  ۵تا ۲۴ ماهگی ادامه یابد.

 

  • رفتارهای تغذیه ای کودک
    • کودکان با عادات بد غذایی متولد نمیشوند ما آنان را اینگونه بار می آوریم.
    • اگر کودک گاهی اوقات علاقه به خوردن غذا نشان نمی دهد احتمال دارد این امری طبیعی و ناشی از کاهش موقتی اشتهای او باشد.
    • غذای کودک باید متنوع ، خوشرنگ ، خوشبو و با قوام و غلظت مناسب به صورتی اشتها آور تهیه شود.
    • زمان غذا خوردن را برای او لذت بخش و دلپذیر کنید.
    • اکثر کودکانی که خوب غذا نمیخورند و بهانه گیری میکنند بدلیل این است که آنان در حال تغییرات عادات غذایی در طول زندگی خود می باشند، بنابراین نباید کودک خود را با فشار وادار به خوردن نمود، و یا با شوخی ، ادا ، حقه و … غذا را داخل دهان او گذارد؛ این اعمال سبب میشود کودک نسبت به غذا خوردن مقاومت نماید و سالهای بعد هم دچار مشکلات بیشتر شود.

نکات مهم

  • نه تنها کمیت و کیفیت مواد غذایی مهم است بلکه شرایط محیطی که کودک در آن تغذیه میشود نیز بایستی از نظر روانی مساعد و مطلوب باشد.
  • محیط خانه موقع غذا خوردن بایستی آرام باشد تا توجه کودک به مطلب دیگری جلب نشود.
  • اگر کودک غذایی را دوست نداشت نباید کلا آنرا حذف کرد بلکه میتوان با تغییراتی و در فرصتی دیگر آنرا امتحان کرد.

بد غذایی

  • کودکان در این سن غذای گرم را به سرد ترجیح میدهند.
  • به امتناع کودک از غذا خوردن در شرایط خاص مانند جدایی از مادر، بیمار کودک، شرایط خاص روحی کودک، شب نخوابیدن، عدم استفاده از آفتاب و هوای سالم و پاک، نداشتن فعالیت زیاد، گوشه گیری کودک، وسواس بیش از اندازه مادر در مورد نظافت منزل و لباس کودک و… بایستی توجه کرد.
  • معمولا با غذا بازی میکنند و صحنه های غیرقابل انتظاری ایجاد میکنند ولی خودشان از این کار لذت می برند.
  • نمیتوانند بیش از ۵ تا ۱۰ دقیقه پشت سرهم سر سفره بنشینند پس سفره را ترک و دو مرتبه برمی گردند.
  • آداب غذاخوردن را مراعات نمیکنند ، در حین غذا خوردن و بعد از سیر شدن غذا را به اطراف پخش می کنندکودک
  • بیشتر به خواسته ها و تمایلات خود توجه دارند و کمتر به نظر دیگران اهمیت میدهند
  • از پدر ، مادر ، خواهر و برادرشان تقلید می کنند بنابراین باید مراقب رفتار و گفتارمان باشیم و عادات خوب غذایی را بصورت عملی به کودک آموزش دهیم
  • بعضی غذاها را نمی خورند و احتمال بروز عادات نامسائد غذایی از همین جا سرچشمه میگیرد

مقوی کردن:

اضافه کردن موادی که فقط انرژی غذا را بیشتر میکند.

مغذی کردن:

اضافه کردن موادی که علاوه بر انرژی، پروتئین و ویتامین واملاح غذا را بیشتر میکند.

Related posts

2 دیدگاه

    1. مدیر سایت

      بستنی عضوی از گروه شیر و لبنیات است و در حد مصرف معمول مشکلی ایجاد نمیکنه ولی به علت قند افزوده این مقدار در روز توصیه نمیشه

      پاسخ

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *