۰۲ آذر ۱۴۰۳

به نام خداوند خالق خوبی ها

رژیم پر فیبر چگونه رژیمی است؟

رژیم پر فیبر

تعریف کلی

رژیمی با مقدار فیبر غذایی محلول و نامحلول

f2

هدف از تجویز رژیم پر فیبر

  • افزایش وزن و حجم مدفوع و کاهش زمان تخلیه روده.
  • رساندن لیپیدهای سرم به حد طبیعی
  • تعدیل واکنش افزایش قند خون پس از صرف غذا

موارد کاربرد

پیشگیری یا درمان برخی بیماری ها یا وضعیت ها، مانند:f1

  • برخی از انواع سرطان (مانند سرطان روده یا مخاط رحم)
  • هیپرکلسترولمی و بیماری های قلبی عروقی
  • تنظیم قندخون در افراد دیابتی
  • چاقی و کنترل وزن
  • بیماری دیورتیکولوز، سندرم تحریک پذیری روده (IBS)
  • بیماری کرون

 

کفایت تغذیه ای

رژیم پرفیبر حاوی مقدار زیادی فیبر خوراکی است و می تواند همه نیازهای تغذیه ای فرد را براساس RDA و DRI تامین کند. در دراز مدت، ممکن است موجب اتلاف برخی ریزمغذی ها مانند کلسیم ، روی و آهن شود.

مشخصات رژیم غذایی

افزایش فیبر خوراکی به میزان ۲۰ تا ۳۵ گرم در روز توصیه می شود که از راه افزایش مصرف غلات سبوس دار، مبوه ها، سبزی ها و حبوبات در رژیم غذایی روزانه میسر می شود.

مقدار فیبر خوراکی در برخی مواد غذایی

گروه غذایی

فیبر کم (کمتر از ۲گرم)

فیبر متوسط (بین ۲ تا ۴ گرم)

فیبر زیاد (بیش از ۵ گرم)

نان و غلات

انواع نان سفید

برنج و ماکارونی پخته ۱ لیوان

سیب زمینی بدون پوست نصف لیوان

پوره سیب زمینی نصف لیوان

نان چاودار ۱ برش

نان نان گندم کامل ۱ برش

سبوس ۱ ق.غ

بلغور خشک ۲ ق.غ

بلغور پخته نصف لیوان

جوانه گندم ۱ ق.غ

سبزی های نشاسته ای:

–         ذرت نصف لیوان

–         بلال ۱ عدد کوچک

جو پخته نصف لیوان

ذرت بوداده ۳ لیوان

سبزی های نشاسته ای:

حبوبات نصف لیوان

میوه ها

زردآلو، کمپوت ۱٫۵عدد

طالبی برش زده ا لیوان

گیلاس ، کمپوت ۱ سوم لیوان

گیلاس ۱۰ عدد

گریپ فروت ۰٫۵

انگور ۱ لیوان

خربزه برش زده ۱ لیوان

هلو، کمپوت ۰٫۵ عدد

هلو ۱ عدد متوسط

آناناس ۱ برش

آناناس کمپوت ۰٫۵ عدد

هندوانه قطعه قطعه شده ۱ لیوان

سیب بدون پوست ۱ عدد متوسط

پرتقال ۱ عدد کوچک

پرتقال برش شده ۰٫۵ لیوان

گلابی ۱ عدد متوسط

گلابی برش شده۰٫۵ لیوان

کشمش ۲ ق.غ

توت فرنگی ۱ لیوان

نارنگی کمپوت ۱ لیوان

نارنگی ۱ عدد متوسط

سیب با پوست ۱ عدد نتوسط

شاه توت  ۰٫۵ لیوان

زغال اخته ا لیوان

انجیر یا خرما ۱۰عدد

کیوی ۲ عدد متوسط

تمشک ۰٫۵ لیوان

آلو خشک ۵ عدد

آلو پخته  ۰٫۵ لیوان

 

آبمیوه ها

آب انگور، سیب، پرتقال و گریپ فروت ۱ لیوان آب آلو ۱ لیوان ـــــــــــ

سبزی ها

مارچوبه پخته ۶ عدد

کلم خام ۱ لیوان

گل کلم خام ۰٫۵ لیوان

خیار ۰٫۵ لیوان

قلرچ خام۰٫۵ لیوان

پیاز خام۰٫۵ لیوان

فلفل سبز خام ۱ لیوان

گوجه فرنگی ۱ عدد

کدو۰٫۵ لیوان

جوانه حبوبات ۰٫۵ لیوان

لوبیا ۰٫۵ لیوان

بروکلی خام ۰٫۵ لیوان

کلم بروکسل ۰٫۵ لیوان

هویج خام ۰٫۵ لیوان

بادمجان ۰٫۵ لیوان

شلغم خام ۰٫۵ لیوان

نخود سبز خام  ۰٫۵ لیوان

نخود سبز تازه، منجمد یا کنسرو شده ۰٫۵ لیوان

 

مغزها

پودر نارگیل ۲ ق.غ

گردو خرد شده ۲ ق.غ

بادام زمینی ۳۰گرم

تخم کنجد ۲ ق.غ

تخم افتابگردان ۲ ق.غ

بادام ۳۰ گرم

 

 

چند تذکر مهم

  • انواع فیبرهای خوراکی، عمل و منابع غذایی آنها در جدول زیر آورده شده است.
  • فیبرهای نامحلول در آب (مانند سبوس گندم) عموما نسبت به تخمیر باکتریها در روده بزرگ مقاوم هستند و به افزایش حجم مدفوع و در نتیجه کاهش زمان تخلیه روده کمک می کنند.
  • تاثیر فیبرهای محلول در آب(میوه ها، حبوبات و جودوسر) بر روده بزرگ کاملا مشخص نیست، غیر از انکه در کنترل قندخون و پایین آوردن چربیهای خون (بویژه کلسترول) موثر هستند.

f3

  • افزایش فیبر در رژیم غذایی ترجیحا از راه مصرف انواع موادغذایی است تا از مکمل های فیبر، زیرا موادغذایی قادر به فراهم ساختن ویتامین، املاح و سایر موادغذایی قادر به فراهم ساختن ویتامین، املاح و سایرمواد مغذی مورد نیاز بدن نیز هستند.
  • سبوس غلات، فیبری موثر، کم هزینه و قابل دسترس است.
  • با افزایش فیبر در رژیم غذایی، مقدار مایعات نیز باید به حداقل ۸ لیوان در روز افزایش یابد.
  • نوع و درجه رسیدگی و تازگی سبزی و میوه در میزان فیبر آنها موثر است. میوه ها و سبزی هایی که کمتر رسیده اند، فیبر بیشتری دارند.
  • در اثر مصرف مقدار زیاد فیبرخوراکی، باکتری های روده، اسیدهای چرب فرار تولید می کنند که ممکن است موجب اسهال، دل پیچه، و نفخ معده شوند. بنابراین ، توصیه می شود که مواد غذایی پرفیبر بتدیج وارد رژیم غذایی شوند تا تحمل دستگاه گوارش نسبت به فیبر، افزایش یابد.
  • در بیماری دیورتیکول در مواقع التهاب، رژیم کم فیبر توصیه می شود، اما پس از رفع التهاب برای کاهش زمان تخلیه مدفوع و فشار داخل کولون، رژیم پر فیبر تجویز می شود.

 

*نوع، عمل و منابع غذایی انواع فیبر

f5

فیبر محلول در آب : عمل احتمالی منابع غذایی
·         پکتین کاهش کلسترول

پیشگیری از سرطان روده و تولید سنگ صفرا

پیشگیری از بیماری قلبی و دیورتیکولوز

باعث رشد باکتری های که سموم را مورد حمله قرار می دهند.

انگور، سیب، موز، مرکبات، توت فرنگی، لبو، کلم، گل کلم، هویج، لوبیاسبز، بامیه، سیب زمینی
·         صمغ ها کاهش کلسترول

تنظیم قند خون

باعث رشد باکتری های که سموم را مورد حمله قرار می دهند.

لوبیا، سبوس جودوسر، تخم کنجد
فیبر نا محلول در آب : عمل احتمالی منابع غذایی
·         سلولز کمک به دفع مرتب مدفوع

مقابله با سموم در دستگاه گوارش

تنظیم قندخون

پیشگیری از افزایش وزن

کمک به بهبود بواسیر و رگهای واریسی

پیشگیری از دیورتیکولوز

سیب، گلابی، سبوس، انواع دانه کامل غلات، لروکلی، کلم بروکسل، کلم، هویج، کرفس، لوبیا سبز، باقلا سبز، نخود سبز، بادام زمینی، ریواس، نخود، فلفل شیرین، آرد گندم کامل
·         همی سلولز کمک به دفع مرتب مدفوع

مقابله با سموم در دستگاه گوارش

تنظیم قندخون

پیشگیری از افزایش وزن

کمک به بهبود بواسیر و رگهای واریسی

پیشگیری از دیورتیکولوز

سیب، موز، لبو، کلم بروکسل، بادمجان، لوبیاسبز، تربچه، سبوس، نان وغلات کامل
·         لیگنین کاهش کلسترول

پیشگیری از سرطان روده یا تولید سنگ صفرا

کاهش امکان تغییر سایر فیبرها

هلو، گلابی، توت فرنگی، بادام زمینی، کلم، بادمجان، لوبیاسبز، تربچه، نخود، گوجه فرنگی، سبوس، نان و غلات کامل

insoluble-fiber-foods 

Related posts

دیدگاه بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *