عواملی نظیر بوها، نور و شرایط آب و هوایی، سر و صدا، اضطراب و هیجان میتواند باعث بدتر شدن تهوع و استفراغ بارداری شود. به همین دلیل توصیه میشود که زنان مبتلا به تهوع از هر چیزی که حس تهوع آنها را افزایش میدهد اجتناب کنند.
توصیههای تغذیهای هنگام تهوع و استفراغ بارداری |
|
پیکا یا ویار
منظور از پیکا خوردن مواد نامناسبی است که از نظر تغذیهای کم ارزش، بیارزش و یا مضر هستند. در دوران بارداری این مواد نامناسب اغلب شامل مصرف خاک یا نشاسته (رایجترین) و مصرف مواد غیر غذایی دیگر از قبیل یخ. کبریت سوخته، سنگ، زغال، خاکستر، سیگار، مهر نماز، نفتالین و…. میباشد. جایگزین کردن مواد نامناسب سبب کاهش دریافت مواد مغذی مفید و در نتیجه کمبود ریز مغذیها میشود. همچنین مصرف زیاد موادیکه حاوی انرژی هستند از قبیل نشاسته میتواند سبب چاقی شود. برخی دیگر از مواد نامناسب (پیکا) نیز ممکن است حاوی مواد سمی یا آلودگی میکروبی باشند. و یا ممکن است در جذب مواد معدنی از قبیل آهن اختلال ایجاد کنند. در نهایت مشکلاتی نظیر مسمومیت، یبوست، کم خونی همولیتیک جنینی، بزرگ شدن بناگوش و انسداد معده و روده کوچک و آلودگی انگلی از عوارض پیکا میباشند.
یبوست
تغییرات هورمونی دوران بارداری و فشار ناشی از بزرگ شدن رحم به روده به ویژه در اواخر دوران بارداری سبب کاهش حرکات دستگاه گوارش و در نتیجه ممکن است در اجابت مزاج مشکل ایجاد کند. در زنانی که قرص آهن را برای پیشگیری یا درمان کم خونی مصرف میکنند یبوست غیر معمول نیست.
توصیههای برای پیشگیری و یا رفع یبوست:
|
پره اکلامپسی و اکلامپسی
پره اکلامپسی سندرمی است که با مجموعهای از علائم ادم، پروتئینوری و پرفشاری خون همراه است و در نیمه دوم بارداری (معمولا بعد از هفته ۲۰ حاملگی) اتفاق میافتد. چنانچه این عارضه با تشنج همراه شود اکلامپسی نامیده میشود. اکلامپسی و پره اکلامپسی در ۷ درصد بارداریها بروز میکند و در صورت تشخیص باید بستری، درمان و در مواردی ختم بارداری انجام شود. توصیههای تغذیهای به صورت مکمل با درمان دارویی و یا بستری و درمان فرد در بیمارستان مفید است و به تنهایی نمیتواند موجب پیشگیری یا درمان این عارضه شود.
توصیههای تغذیهای شامل تجویز ویتامینE، مصرف کافی کلسیم، پروتئین، و پتاسیم، مصرف غذای پرپروتئین و استفاده از منابع غذایی اسیدهای چرب ضروری اسید لینولئیک و آراشیدونیک میباشد.
|
فشار خون بارداری
به افزایش فشار خون بدون ادم و پروتئینوری که از قبل از بارداری وجود داشته و در هر زمان از بارداری ممکن است اتفاق افتد فشار خون بارداری میگویند.
اضافه وزن و چاقی یکی ازمهمترین عوامل موثر بر ایجاد فشارخون در بارداری و سایر دورانهای زندگی است. بنابر این بهتر است بعد از کاهش وزن و کنترل فشارخون بارداری صورت پذیرد. توصیههای تغذیهای و رژیم غذایی همزمان با درمان دارویی و ورزش میتواند مفید باشد و به تنهایی نمیتواند موجب پیشگیری یا درمان این عارضه شود.
توصیههای تغذیهای شامل موارد زیر است:
- تنظیم کالری مورد نیاز با مشاوره کارشناس تغذیه
- افزایش مصرف سبزیها و میوهها و کاهش مصرف قندهای ساده
- محدودیت مصرف نمک
آنمی فقر آهن
مهمترین علت کم خونی در بارداری، فقر آهن است. مصرف ناکافی منابع غذایی آهن، سابقه خونریزی شدید در قاعدگیها یا بارداریهای قبلی، تعداد زیاد بارداری و بارداری مجدد با فاصله کمتر از ۳ سال احتمال ابتلا به کم خونی فقر آهن را افزایش میدهد. تغذیه مناسب میتواند نقش مهمی در درمان و پیشگیری کم خونی فقرآهن و سایر کم خونیها ایجاد نماید.
توصیههای تغذیهای در پیشگیری و درمان کم خونی |
|