این رژیم شامل آن دسته از مواد غذایی نرم ولی جامد است که حاوی ادویه کم و فیبر محدود هستند و به راحتی جویده می شوند.
اهداف:
- تامین موادمغذی مورد نیاز برحسب تحمل و پذیرش بیمار
- تامین غذاهایی که به آسانی جویده می شوند.
- کاهش فیبرمصرفی در حدی که حداقل باقیمانده را در روده ایجاد کند.
- کاهش مصرف آن دسته از موادغذایی که گاز و نفخ ایجاد می کنند.
موارد کاربرد:
- رژیم انتقالی از رژیم مایع به رژیم جامد در شرایطی که بیمار قادر به جویدن غذای معمولی نیست.
- دوران نقاهت از جراحی سر، گردن و دهان
- بیماری های دهان و دندان، بویژه نداشتن دندان، شکستگی فک و سایر مواردی که جویدن را دچار اشکال می کند.
- بیماران بسیار ضعیف و ناتوان
- برخی اختلالات خفیف دستگاه گوارش
- برخی شرایط که بیمار حالت تهوع یا سوء هاضمه دارد.
کفایت تغذیه ای:
اگر برپایه رژیم نرمال برنامه ریزی شود، همه نیازهای تغذیه ای بیمار را تامین می کند، مگر آنکه بیمار قادر به خوردن غذا به مقدار کافی نباشد.
گروه های غذایی |
مواد غذایی مجاز |
موادغذایی غیرمجاز |
نان و غلات | نان سفید، برنج به صورت کته، ماکارونی، انواع رشته ، سیب زمینی پخته | نان های خشک و برشته، نان های سبوس دار، سیب زمینی سرخ کرده |
گوشت و جانشین های آن | انواع گوشت نرم(گوشت قرمز، مرغ، ماهی)، پنیر نرم، تخم مرغ، حبوبات پخته نرم یا له شده | انواع گوشت سفت و سرخ کرده، سوسیس، پنیر سفت |
شیر و فرآورده های آن | انواع شیر، شیرکاکائو، ماست، دوغ | ــــــــــ |
سوپ ها | آب سوپ، انواع گوشت | سوپ های پرادویه |
سبزی ها |
انواع سبزی پخته و نرم یا له شده، آب سبزی ها |
سبزی های خام همراه با پوست یا تخم سبزی های نفاخ، ذرت |
میوه ها | کره، مارگارین، روغن های نباتی مایع، خامه، انواع سس | میوه های خام همراه با پوست، تخم یا هسته، میوه های خشک |
چربی ها | کیک و شیرینی ساده، فرنی،شله زرد، کرم کارامل ساده، ژله، بستنی یخی، شربت، آب نبات، عسل | غذاهای سرخ شده، مغزها |
دسرها و شیرینی ها | انواع آجیل و مغزها، مربا، شکلات، شیرینی های حاوی مغزها | |
سایر مواد | چای، قهوه، نمک، شکر، قند |
فلفل و سایر ادویه های تند، خیارشور، آجیل، دانه زیتون |
نمونه رژیم غذایی نرم
صبحانه |
میان وعده | نهار | میان وعده |
شام |
نان نرم ۱ برش
تخم مرغ آبپز ۱عدد کره ۲ ق.غ شیر الیوان عسل ا ق.غ چای ۱ لیوان شکر ۱ق.م میوه نرم ۱ عدد |
فرنی ۱ لیوان
|
سوپ مرغ صاف شده
کته ۱۰ ق.غ گوشت ماهیجه گوساله نرم ۶۰گرم ماست و اسفناج نصف لیوان |
آبمیوه ۱ لیوان |
سوپ سبزیجات له شده ۱ لیوان ران مرغ آب پز نرم ۹۰گرم نان نرم ۱ برش پوره سیب زمینی نصف ۱ عدد ماست ساده نصف لیوان کمپوت میوه ۱ لیوان |
چند تذکر مهم :
- رژیم باید برپایه نیازهای هرفرد و تشخیص بالینی، اشتها و توان جویدن بیمار تنظیم شود.
- موادغذایی در حجم کم، ولی در دفعات متعدد مصرف شود.
- آموزش بیمار و همراهان وی از نظر نحوه تهیه موادغذایی مصرفی ضروری است.
- در صورت ناتوانی در بلع، رژیم دیسفاژی توصیه می شود.